poniedziałek, 2 września 2013

Zapiekanka - najlepsza jaką jadłam

Myślę, że wszyscy lubimy zapiekanki. Są proste w przygotowaniu, syte, idealne do ponownego odgrzania. Ta zapiekanka posiada wszystkie te zalety ale przede wszystkim jest przepyszna.
Często po zrobieniu jakiegoś nowego dania, na kartce z przepisem robię sobie dopiski ze swoimi uwagami, co poprawić, co dodać i tak dalej. Ta zapiekanka też ma swój dopisek: nic nie cudować, zrobić jak w przepisie, jest pyszna. Zaufajcie mi, smak, który uwiódł już niejednego. Myślę, że to zasługa cynamonu dodanego do mięsa. Tak, tak, ja też jak to przeczytałam, byłam zaskoczona ale zastosujmy się do przytoczonego wyżej mojego dopisku, nic nie cudować, zrobić jak w przepisie, oj będziecie mlaskać: ale to dobre!


Zapiekanka składa się z dwóch warstw.

SKŁADNIKI PIERWSZEJ WARSTWY
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • jedna, posiekana cebula
  • jeden mały koncentrat pomidorowy (cały słoiczek)
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
Mięso z cebulą podsmażamy na patelni i przekładamy do większego garnka. Dodajemy koncentrat, zmiażdżony czosnek i resztę przypraw pierwszej warstwy. Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i na małym ogniu dusimy pod przykryciem ok.20 min. Trzeba mieszać od czasu do czasu bo cynamon lubi się przypalać.

SKŁADNIKI DRUGIEJ WARSTWY
  • 0,5 obranych ziemniaków ( może być troszkę więcej)
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka śmietany
  • ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
 Włączamy piekarnik i nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy je na baaardzo cieniutkie plasterki ( ja użyłam tarczy do szatkowania w malakserze). Masło i śmietanę podgrzewamy w garnku i wrzucamy tam ziemniaki, zmiażdżony czosnek i pozostałe przyprawy z drugiej warstwy. Dokładnie mieszamy.
W żaroodpornym naczyniu do zapiekania wykładamy na dno przygotowane mięso, na wierzch warstwę drugą, ziemniaczaną i zapiekamy całość ok 1 godz. Smacznego!






Przepis pochodzi z internetu, niestety przepisałam go już dawno bez dopisania dokładnego źródła. Serdecznie przepraszam autora ale wychwalam go za to dzieło pod niebosa.


10 komentarzy:

  1. zrobiłam tę zapiekankę,rzeczywiście pyszna jest,na pewno często będzie gościć na moim stole

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, mam nadzieję, że inne moje przepisy też przypadną Ci do gustu, dziękuję i zapraszam.

      Usuń
    2. Rozumiem,że surowe ziemniaki chwilę podgotować w śmietanie i wyłożyć do naczynia?

      Usuń
  2. Nie, ziemniaki mają być surowe i dlatego bardzo cieniutko pokrojone. W garnku podgrzewamy masło i śmietanę jedynie do połączenia składników po czym wyłączamy gaz i mieszamy z ziemniakami i przyprawami. Ziemniaków nie gotujemy bo to daje już całkiem inny smak. Życzę smacznego.

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy na wierzchu jest widoczny ser? Czy mieszanka ziemniaków? Jaka śmietana jest użyta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W zapiekance nie ma sera, górna warstwa to ziemniaki. Ja używam zwykłej 18% lub 12%, jaką mam w lodówce.

      Usuń
  4. Witam. Chciałbym się zapytać czy robi Pani ją pod przykryciem czy bez? I czy przed przełożeniem do naczynia żaroodpornego wysmarować je najpierw np. olejem ? Dziękuję za odpowiedź. Wesołych Świąt.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piekę bez przykrycia żeby ziemniaki się upiekły a nie udusiły i złapały ładny, brązowy kolor. Naczynia nie smaruję niczym, na dole jest duszone mięso z przyprawami, nie ma potrzeby smarować niczym,pozdrawiam i życzę smacznego.

      Usuń
  5. w jakiej temperaturze to sie ma zapiekac?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zwykle zapiekam w temperaturze między 180 a 200 stopni C.

      Usuń