SKŁADNIKI (dla ok.6 osób)
- 250g fasoli szparagowej (ugotowanej na chrupiąco, wystudzonej)
- 500 g małych ziemniaczków, obranych ze skórki ( większe kroimy na mniejsze kawałki)
- mała sałata (ja użyłam pół lodowej)
- 4 dojrzałe pomidory
- 4 małe ogórki świeże ( młode obieram ze skórki, szklarniowe -2 - tylko dokładnie myję, kroję na większe kawałki)
- 2 papryki, mogą być różnokolorowe (pokrojone na szersze paski)
- 4 jajka ugotowane na twardo
- garść oliwek ( czarnych lub mieszane z zielonymi)
- mała puszka tuńczyka, odsączonego z zalewy
- 55 g filetów anchois w oliwie, odsączonych (ja nie użyłam bo nie miałam, trudno)
- 1 czubata łyżka musztardy dijon
- 55 g filetów anchois, odsączonych (jak nie ma, to trudno)
- 1 ząbek czosnku (przeciśnięty)
- 4 łyżki soku z cytryny lub białego octu winnego
- 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- pieprz
- ok. łyżeczka cukru (do smaku)
Ziemniaki wrzucamy do gorącej wody i na małym ogniu gotujemy ok.15 min aż zmiękną.Odlewamy wodę, skrapiamy odrobiną octu winnego i oliwy z oliwek oraz przygotowanym sosem.
Na dużym talerzu, półmisku, układamy poszarpaną sałatę, na niej pomidory pokrojone w ćwiartki, ogórki, paprykę, fasolkę szparagową i ziemniaki.
Na wierzchu jajka pokrojone na ćwiartki, oliwki, tuńczyka i anchois. Polewamy przygotowanym sosem.
Można podawać z czosnkowymi grzankami ale sama sałatka też smakuje wyśmienicie.
przepis pochodzi z książki "Wyśmienita kuchnia francuska" Carol Clements, Elizabeth Wolf-Cohen
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz