czwartek, 26 września 2013

Surówka ze świeżej kapusty - prosta i pyszna

Ta surówka jest banalnie prosta a jaka pyszna, soczysta, chrupiąca, idealna jako dodatek do wszelkich dań obiadowych. Robię ją od zawsze, zarówno z młodej kapusty, wczesnym latem, jak i teraz. Zawsze wychodzi i super smakuje. Jestem zwolennikiem dużej ilości warzyw do każdego posiłku i taka surówka spełnia moje oczekiwania. Wielu z Was na pewno ją zna a kto jeszcze jej nie robił, zachęcam bo naprawdę warto, smacznego.


SKŁADNIKI
  • 1 mała świeża kapusta
  • 2 spore marchewki
  • 2 jabłka
  • 2 duże pomidory
  • sól, cukier do smaku
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
Kapustę myjemy, zdejmujemy zewnętrzne liście i bardzo drobno szatkujemy. Ja używam do tego malaksera z tarką na grube oczka. Poszatkowaną kapustę mocno solimy i posypujemy łyżką cukru po czym starannie mieszamy i chwilę wygniatamy. Zostawiamy na ok 30 minut do godziny, żeby puściła sok.
Po tym czasie odciskamy, ale nie tak bardzo mocno i przekładamy do miski. Obieramy marchew i jabłka i ucieramy je na grubych oczkach tarki. Pomidory sparzamy,  zdejmujemy skórkę i kroimy na nieduże kawałki. Wszystko dokładamy do kapusty, dodajemy majonez i jogurt i starannie mieszamy. Musimy spróbować czy jest smaczna, powinna być soczysta a jeśli nie jest (za sucha kapusta) to dodajmy jeszcze łyżkę jogurtu. Surówka ta idealnie pasuje do wszystkich dań obiadowych ale też sama, na lekką kolację, smacznego!


2 komentarze: