środa, 9 października 2013

Sałatka z kalafiora

Sałatka, która może występować w dwóch wydaniach: drobno pokrojone składniki to pyszna sałatka, podzielona na większe kawałki i wyłożona dekoracyjnie na półmisek jest równie pyszna i doskonale prezentuje się na stole, idealna na większe imprezy, wystawne obiady itp. Smakuje zawsze i wszystkim bo składa się pysznych składników, polecam.


SKŁADNIKI
  • 1 kalafior
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 3 pomidory (obrane ze skórki)
  • pół opakowania sera typu feta (opcja dla tych, którzy lubią ten ser)
  • sól, pieprz do smaku
  • koperek
  • majonez i jogurt naturalny na sos
Kalafiora dzielimy na różyczki i gotujemy na półtwardo (powinien być chrupiący) w osolonej i posłodzonej wodzie. Zawsze daję łyżeczkę soli i łyżeczkę cukru do gotującej się wody bo wtedy kalafior ma pyszny, delikatny smak i pozbywamy się ewentualnej goryczki, którą czasami ma kalafior. Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy na większe cząstki. Ugotowane na twardo jajka obieramy i kroimy na części. Fetę kroimy na kawałki. Wszystko wrzucamy do miski, mieszamy. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Na koniec mieszamy z łyżką majonezu i dwiema łyżkami jogurtu, posypujemy koperkiem. Jeśli sałatka będzie wykładana na półmisek pokrójmy wszytko na większe kawałki, ułóżmy dekoracyjnie i polejmy wymieszanym w osobnym naczyniu sosem. Wtedy sałatki nie mieszamy. Mam nadzieję, że polubicie ją jak ja, smacznego.


2 komentarze:

  1. dziś robię tartę z cukinią ale jutro coś czuję ze zrobię sałatkę do pracy :D

    OdpowiedzUsuń