SKŁADNIKI NA KRUCHY SPÓD
- 250 g mąki (najlepiej krupczatki, wtedy ciasto jest kruche)
- 125 g masła
- 1 łyżeczka soli
- 1/3 szklanki wody
SKŁADNIKI NA NA FARSZ Z CUKINII
- 3-4 cukinie
- 4 jajka ( oddzielnie żółta i białka)
- cebula
- ząbek czosnku
- 150 g sera feta
- 2-3 łyżki mąki
- sól do smaku
Formę na tartę smarujemy masłem, wysypujemy bułką tarą i przenosimy do niej rozwałkowane ciasto. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego na 170 stopni piekarnika na ok. 30 min, aż do wyraźnego zrumienienia ciasta. (ciasto trzeba po prostu upiec a nie tylko podpiec bo potem mocno nasiąknie wilgocią z farszu).
Kiedy ciasto jest w piekarniku przygotowujemy farsz. Bardzo mocno odciskamy cukinię. Kroimy w kostkę cebulę i ser feta i wrzucamy do cukinii. Dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku. Wbijamy żółtka, mąkę i mieszamy do połączenia składników. W osobnej misce ubijamy na sztywno białka i delikatnie mieszamy z masą z cukinii. Jeśli masa jest mało zwarta ( za słabo wyciśnięta cukinia) możemy dodać jeszcze trochę mąki.
Kiedy ciasto kruche jest już rumiane ostrożnie wyjmujemy je z piekarnika, gorące posypujemy bułką tartą i wykładamy masę z cukinii. Pieczemy ok.30-45 min w temperaturze 170 stopni. Kiedy wierzch jest ścięty i wyraźnie podpieczony danie jest gotowe.
Jestem przekonana, że ten wyraźny smak cukinii połączony z kruchością ciasta na spodzie przypadnie Wam do gustu tak jak mnie, bon appetit!
Przepis na spód pochodzi z książki: Kuchnia francuska na co dzień i od święta. Autorki: Barbara Buczma i Bożena Bonik.
Farsz jest moim pomysłem.
zrobiłam! rewelacja:)
OdpowiedzUsuńI ja! Potwierdzam, tarta pyszna!
OdpowiedzUsuńCzyli ciasto łącznie ma być w piekarniku godzine lub ponad? 30 min samo ciasto plus kolejne min 30 min z farszem? nie spali się?
OdpowiedzUsuńBez obaw, nie spali się. Ciasto bez farszu, w zależności od piekarnika, piecze się 20-30 min i tak jak napisałam, żeby potem było kruche i smaczne a nie miękkie i ciapowate, trzeba je po prostu upiec a potem nałożyć farsz i ponownie wstawić do piekarnika na zapieczenie z farszem. Zawsze tak robię i wszystko jest w porządku.
UsuńPiękne zdjęcia - duża porcja zdrowego jedzenia. W tym roku cukinia obrodziła więc już niedługo taką tartę również wypróbuję
OdpowiedzUsuńPYCHA !!!! ja zrobiłam z mozzarellą bo akurat miałam w domku.Koleżanki w pracy po degustacji też wzięły przepis:-)
OdpowiedzUsuńA to ciekawe, muszę spróbować w tej wersji.
OdpowiedzUsuńTarta wyszła pyszna i spamowała domownikom. Ja dodałam jeszcze trochę kiełbaski zwyczajnej podsmażonej wcześniej na patelni i trochę żółtej czubrycy
OdpowiedzUsuń