SKŁADNIKI
- 2 szklanki puree z dyni (o nim za chwilę)
- 1 cebula
- natka pietruszki
- musztarda ostra (ok. 2 łyżeczki, do smaku)
- sok z cytryny
- garść ziaren słonecznika (podpieczone na suchej patelni)
- sól, pieprz do smaku
Cebulę szatkujemy, podsmażamy na patelni i kiedy się zeszkli dodajemy do dyniowego puree. Dosypujemy podprażone ziarna słonecznika i przez chwilę ucieramy w malakserze lub mieszamy widelcem. Dodajemy do smaku musztardę, sok z cytryny, sól, pieprz. Na koniec dokładamy 2 łyżki poszatkowanej natki pietruszki. Można doprawić pikantniej lub delikatniej, w zależności od tego, jakie smaki wolimy. Nie bójmy się przypraw, można dodać paprykę słodką lub ostrą, sól ziołową, ma nam to po prostu smakować. Pastę najlepiej podawać na grzankach z chleba tostowego, z bułki, chlebku pita, z ulubionymi dodatkami: ogórek konserwowy, pomidor, szczypiorek albo bez dodatków, tak też jest po prostu pyszna, smacznego.
przepis zainspirowany propozycją z bloga: Dorota smakuje na www.znajdzprzepisy.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz