SKŁADNIKI ( dla 4-6 osób)
- 2 szklanki ryżu
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- ok.40 dkg pieczarek
- 4 kostki rosołowe ( ja używam warzywne ale mogą być inne, wasze ulubione)
- 2 nieduże cebule pokrojone w kostkę
- ząbek czosnku
- 150 ml białego wina ( jak nie ma to trudno)
- oliwa do smażenia
- 2 łyżki masła
- 10 dkg parmezanu ( trudno kupić oryginalny w mojej mieścinie więc niestety użyłam "no name")
Pierś z kurczaka myjemy, kroimy na paseczki, lekko doprawiamy i szybko obsmażamy na patelni. Zsuwamy do miski i na tej samej patelni smażymy pokrojone w paseczki pieczarki, oczywiście wcześniej oczyszczone i umyte. Również zsuwamy do miski.
Na sporej patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pokrojoną cebulę i zmiażdżony czosnek ok. 1 min. Dodajemy suchy ryż i stale mieszając smażymy na patelni aż ryż będzie szklisty. Teraz dolewamy wino i mieszając pozwalamy mu wyparować. Kiedy wino wyparuje zaczynamy dolewać na patelnię gorący wywar, po chochli, stale mieszając. Kiedy ryż wchłonie jedną chochlę dolewamy następną, mieszamy i tak do momentu aż ryż jest już prawie miękki. Trwa to ok. 20 min.
Teraz dodajemy podsmażonego kurczaka, pieczarki, mieszamy. Na koniec masło, parmezan, mieszamy, przykrywamy na chwilę do rozpuszczenia sera i od razu podajemy. Kto lubi może ozdobić natką pietruszki.
Risotto powinno mieć konsystencję lawy. Mam nadzieję, że zasmakujecie w tym daniu jak ja, smacznego.
Przepis jest mieszanką z różnych stron internetowych, zasłyszanych uwag Magdy Gessler i moich własnych doświadczeń i modyfikacji.
dobry przepis :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne! Goraco polecam :)
OdpowiedzUsuńPrzyrządzone dokładnie według przepisu, smakowite risotto! Dziękuję za przepis. Natalia
OdpowiedzUsuńPyszne risotto!! Zrobiłam dziś zgodnie z przepisem i wyszło rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńmniam :)
OdpowiedzUsuńRobię to risotto któryś raz i zawsze wychodzi cudowneeee!!! <3
OdpowiedzUsuńRobiłam je już parę razy i zawsze wychodzi pyszne!!! Boski przepis <3
OdpowiedzUsuńprzepyszne! mniam!
OdpowiedzUsuńPyszota! :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za przepis, rzeczywiście wspaniale smakuje i nie wymaga zbyt dużo pracy : ) Będę tu zaglądać częściej !
OdpowiedzUsuńDzisiaj robię na obiadek :)
OdpowiedzUsuńczy dodatek wina jest niezbędny?
OdpowiedzUsuńNie jest niezbędny ale wino pięknie podciągnie smak potrawy i nada jej charakteru, bez wina to już nie to samo.
UsuńA mogą być kurki zamiast pieczarek?
OdpowiedzUsuńOczywiście, z kurkami będzie pyszne, trzeba korzystać bo sezon na kurki jest bardzo krótki.
UsuńWspaniały przepis. Gorąco polecam!
OdpowiedzUsuń