środa, 4 września 2013

Risotto z kurczakiem i pieczarkami

Jestem strasznym leniem i rzadko robię w kuchni rzeczy, wymagające dużo pracy. Najczęściej gotuję to, co się robi szybko i łatwo. Ale oczywiście głównym czynnikiem decydującym o wyborze potrawy jest smak. No cóż, musi być pysznie, tego elementu nigdy nie omijam, to smak jest decydujący. I właśnie risotto łączy w sobie dwie cechy, pyszny smak i łatwość przygotowania dlatego w różnych wariantach jest częstym gościem na moim stole. Podstawą jest oczywiście ryż do risotto - arborio, o krótkich, prawie zaokrąglonych ziarenkach ale jeśli go nie możecie zdobyć spróbujcie ze zwykłym długoziarnistym, też pysznie smakuje, no to do dzieła!


SKŁADNIKI ( dla 4-6 osób)
  • 2 szklanki ryżu
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • ok.40 dkg pieczarek
  • 4 kostki rosołowe ( ja używam warzywne ale mogą być inne, wasze ulubione)
  • 2 nieduże cebule pokrojone w kostkę
  • ząbek czosnku
  • 150 ml białego wina ( jak nie ma to trudno)
  • oliwa do smażenia
  • 2 łyżki masła
  • 10 dkg parmezanu ( trudno kupić oryginalny w mojej mieścinie więc niestety użyłam "no name")
Ok dwa litry wody zagotowujemy i rozpuszczamy kostki rosołowe.
Pierś z kurczaka myjemy, kroimy na paseczki, lekko doprawiamy i szybko obsmażamy na patelni. Zsuwamy do miski i na tej samej patelni smażymy pokrojone w paseczki pieczarki, oczywiście wcześniej oczyszczone i umyte. Również zsuwamy do miski.
Na sporej patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pokrojoną cebulę i zmiażdżony czosnek ok. 1 min. Dodajemy suchy ryż i stale mieszając smażymy na patelni aż ryż będzie szklisty. Teraz dolewamy wino i mieszając pozwalamy mu wyparować. Kiedy wino wyparuje zaczynamy dolewać na patelnię gorący wywar, po chochli, stale mieszając. Kiedy ryż wchłonie jedną chochlę dolewamy następną, mieszamy i tak do momentu aż ryż jest już prawie miękki. Trwa to ok. 20 min.
Teraz dodajemy podsmażonego kurczaka, pieczarki, mieszamy. Na koniec masło, parmezan, mieszamy, przykrywamy na chwilę do rozpuszczenia sera i od razu podajemy. Kto lubi może ozdobić natką pietruszki.
Risotto powinno mieć konsystencję lawy. Mam nadzieję, że zasmakujecie w tym daniu jak ja, smacznego.

Przepis jest mieszanką z różnych stron internetowych, zasłyszanych uwag Magdy Gessler i moich własnych doświadczeń i modyfikacji. 

16 komentarzy:

  1. Przepyszne! Goraco polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przyrządzone dokładnie według przepisu, smakowite risotto! Dziękuję za przepis. Natalia

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne risotto!! Zrobiłam dziś zgodnie z przepisem i wyszło rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Robię to risotto któryś raz i zawsze wychodzi cudowneeee!!! <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam je już parę razy i zawsze wychodzi pyszne!!! Boski przepis <3

    OdpowiedzUsuń
  6. przepyszne! mniam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo dziękuję za przepis, rzeczywiście wspaniale smakuje i nie wymaga zbyt dużo pracy : ) Będę tu zaglądać częściej !

    OdpowiedzUsuń
  8. Dzisiaj robię na obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  9. czy dodatek wina jest niezbędny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jest niezbędny ale wino pięknie podciągnie smak potrawy i nada jej charakteru, bez wina to już nie to samo.

      Usuń
  10. A mogą być kurki zamiast pieczarek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, z kurkami będzie pyszne, trzeba korzystać bo sezon na kurki jest bardzo krótki.

      Usuń
  11. Wspaniały przepis. Gorąco polecam!

    OdpowiedzUsuń