sobota, 14 września 2013

Faszerowane papryki

Danie to jest obecne w mojej kuchni już od dawna ale szczególnie jesienią, kiedy warzyw wszelakich pod dostatkiem robię je częściej i zjadam je z dużym apetytem. Jest mało pracochłonne, baaardzo smaczne no i super wygląda, także bez wstydu można je zaserwować gościom. Z przygotowaniem tego jedzonka poradzi sobie nawet bardzo początkujący kucharz więc do dzieła.



SKŁADNIKI (dla 6 osób)
  • 6 papryk czerwonych (wybierajmy takie, które łatwo postawić w pionie)
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2 woreczki ryżu
  • puszka krojonych pomidorów
  • 1 łyżeczka bazyli
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól, pieprz do smaku
  • może się przydać jeden serek topiony
Ryż gotujemy do miękkości w osolonej wodzie i odcedzamy. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy mięso mielone i smażymy do zrumienienia doprawiając do smaku solą i pieprzem. Często mieszamy bo po koniec lubi się przypalać. Ugotowany ryż i podsmażone mięso wrzucamy do większego garnka, dodajemy puszkę pomidorów, przyprawy i dokładnie mieszamy. Na małym ogniu chwilę podduszamy do połączenia składników. Jeśli farsz jest zbyt płynny można dodać serek topiony, który zwiąże nam ładnie całość.
Papryki myjemy, osuszamy i odcinamy szeroko górę (to będzie nasza "czapeczka"). Wydrążamy gniazda nasienne. Do środka papryki nakładamy farsz i przykrywamy paprykową "czapeczką".


Papryki ustawiamy pionowo na blasze lekko natłuszczonej olejem. Zapiekamy ok.40 min w piekarniku nagrzanym na 180 stopni. Przed wyjęciem, nakłuwając lekko widelcem sprawdźmy, czy są miękkie, najlepsze są takie al dente, lekko chrupiące. I już, smacznego! 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz