poniedziałek, 7 października 2013

Kurczak melba z sosem malinowym

Dawno temu dostałam od mojego męża pięknie wydaną książkę kucharską "Po prostu pyszne". Na pierwszej stronie dedykacja, że to dar bez okazji od pierwszego męża. Mąż cały czas ten sam a przepisy z książki wykorzystywane przy wielu okazjach. Co kilka stron zakładka co ciekawszego lub właśnie robionego dania. Zapraszani na kolacje i posiadówki znajomi i przyjaciele widząc grubą księgę naszpikowaną karteczkami - zakładkami śmiali się i obstawiali  którego przepisu dzisiaj będą próbować, bo że będzie pysznie to zawsze było pewne, taka to książka! Dzisiaj na moim blogu pierwszy przepis z tej książki, oczywiście prosty w wykonaniu, oczywiście pyszny i jakże dekoracyjny, idealny na większe uroczystości, polecam.


SKŁADNIKI (6 porcji)
  • 6 filetów pojedynczej piersi z kurczaka 
  • 1 szklanka brzoskwiń (odsączonych, z puszki, pokrojonych w plastry)
  • 170 g sera Brie (pokrojony na plasterki)
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany
  • 1 szklanka przecieru malinowego (przepis podaję niżej)
Piersi z kurczaka delikatnie rozbijamy, najlepiej przez folię, żeby piersi nie porozrywać. Lekko solimy i pieprzymy z obu stron. Na każdą pierś nakładamy cząstki brzoskwiń i sera i zawijamy je w mięso. Zawinięte piersi układamy w naczyniu do pieczenia wysmarowanym masłem, na wierzch układamy wiórka z masła. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez 20-25 min. Roladki raczej się nie przyrumienią ale mięso będzie mięciutkie.

SKŁADNIKI NA SOS MALINOWY (na 1 szklankę)
  • 35 dkg malin
  • 0,5 łyżeczki mączki ziemniaczanej
  • 1 łyżka sherry
  • 2 łyżeczki cukru pudru (można dać odrobinę więcej, sos ma być słodko-kwaśny)
Maliny rozetrzeć mikserem, końcówką z nożykiem. Odcedzić i usunąć nieroztarty miąższ z nasionami. W malinowej papce rozpuścić mączkę ziemniaczaną, sherry i cukier. Całość powoli podgrzać do zagęszczenia sosu, od czasu do czasu mieszamy. Przed polaniem mięsa na talerzu dodajemy śmietanę, gotujemy na małym ogniu ok. 5 min mieszając.
Roladki kroimy na plastry, układamy na talerzu i polewamy sosem. Możemy udekorować pozostałymi brzoskwiniami lub serem. Podawać z ryżem. Ja dodaję do tego bukiet delikatnych warzyw, smacznego.

przepis pochodzi z książki "Po prostu pyszne" Rona Kalenuika

2 komentarze:

  1. ciekawa nazwa: melba.. :)
    No i ten sos! Z chęcią bym spróbowała tego cuda ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nazwa jest oryginalna z książki z której pochodzi przepis. Może dlatego, że jest z brzoskwiniami w sosie malinowym, jak ten słynny deser melba, tam też lody waniliowe z brzoskwiniami w sosie malinowym. Deser stworzony dla śpiewaczki Nellie Melby.

    OdpowiedzUsuń