Łazanki to prosta propozycja na pyszny i łatwy w przygotowaniu obiad. Jestem fanką szybko przygotowywanych posiłków bo mimo, że lubię gotować to jestem leniem i nie chce mi się długo stać przy garach. Dlatego nie podam tutaj przepisu na domowy makaron - łazanki. Wiem, pewnie byłyby pyszne ale bez przesady. Kupione w sklepie, tylko zawsze jakiejś dobrej firmy ( na jedzeniu nie da się oszukać, jeśli byle co kupujemy to i byle co jemy) smakują także wyśmienicie, szczególnie w połączeniu z kapustą i kiełbaską, polecam.
SKŁADNIKI (dla 4 osób)
- 1 nieduża biała kapusta
- ok.40 dag ulubionej kiełbasy
- 1 cebula
- pół opakowania makaronu łazanki
- przecier pomidorowy (opcjonalnie, jeśli lubimy)
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kapustę kroimy, wydrążamy głąb (wyrzućmy albo dajmy go królikowi, żeby na nas nie przeszła ta jego głąbowatość) i kroimy na ćwiartki. Kapustę obgotowujemy we wrzącej, posolonej wodzie. Nakłuwamy widelcem, kiedy jest miękka odcedzamy. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni dodając do niej i podsmażając wspólnie z pokrojoną kiełbasą. Kiedy kapusta przestygnie kroimy ją na nieduże kawałki. W dużej misce mieszamy pokrojoną kapustę, ugotowany makaron, podsmażoną cebulę z kiełbasą i jeśli lubimy dodajemy trochę przecieru pomidorowego. Doprawiamy do smaku np. łyżeczką przyprawy Kucharek. Całość przekładamy do żaroodpornego naczynia i zapiekamy ok.40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. I to wszystko, prawda że proste? Zapraszam i polecam.
oj... to prawda :).... i pamięta babcine czasy :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię to danie :)
OdpowiedzUsuńJa też robię często łazanki z kapustą. Dodaję zawsze trochę pieczarek :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam... z kiszonej kapusty też robię.. . i jest pyszny obiad 😄
OdpowiedzUsuń