niedziela, 8 września 2013

Kruche, nadziewane rogaliki

Nachodzi czasem człowieka taka chęć na słodkie co nie co ale robić nic się nie chce. I te rogaliki są moją odpowiedzią na taki stan ducha i ciała. Pyszne, kruche i tak proste w robocie, że aż wierzyć się nie chce jak widzimy efekt. Można powiedzieć, że zrobimy je w 20 min plus 15 min pieczenia i już możemy się delektować smakiem. Nadziewamy je czym chcemy i czym lubimy, mnie najbardziej smakują z makiem, tzn. taką gotową masą makową z puszki ale też pyszne są z ćwiartkami jabłek posypanymi cynamonem, kawałkami czekolady czy co tam sami lubicie, zachęcam do eksperymentowania. Rogaliki długo utrzymują świeżość, o ile damy im czas poleżeć, żeby to sprawdzić. No to do roboty i smacznego!



SKŁADNIKI (na 24 szt)
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 margaryna
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 serek homogenizowany waniliowy 125 g
  • 1 łyżeczka cukru pudru
 Z podanych składników zagniatamy ciasto (robi się je bardzo łatwo i szybko się zagniata). Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą kolejno rozwałkowujemy na koło o średnicy ok 25-30 cm i dzielimy je na 8 części.


Na szerokim brzegu układamy nadzienie ( u mnie masa makowa) i zwijamy do środka, do wąskiego brzegu.


Zwinięte układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozmąconym jajkiem.


Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 15 min (do zrumienienia). Po wyjęciu oprószamy cukrem pudrem i gotowe.



Prawda, że proste? No to smacznego!

Przepis spisałam z internetu dawno temu nie dopisując źródła, przepraszam autora za brak tej informacji.

1 komentarz: