wtorek, 8 października 2013

Tarta z twarogiem

Uwielbiam tarty a to jedna z moich ulubionych. Doskonała na obiad, kolację, spotkanie z przyjaciółmi. Smaczna na ciepło, smaczna na zimno, no po prostu idealny posiłek na wiele okazji. Robię ją dość często ale do tej pory mi się nie znudziła, popełniłam ją i dzisiaj, zobaczcie jak pysznie wygląda i spróbujcie zrobić ją sami. To łatwe i pyszne danie, jestem pewna, że zasmakujecie w nim jak ja, zapraszam.


SKŁADNIKI NA CIASTO
  • 250 g mąki (może być krupczatka wtedy spód będzie pysznie kruchy)
  • 150 g masła
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 łyżeczka soli
Z podanych składników wyrabiamy ciasto i przykryte schładzamy ok. 30 minut w lodówce. Po tym czasie rozwałkowujemy i przekładamy do naczynia do tarty wysmarowanego masłem i posypanego bułką tartą. Ciasto nakłuwamy widelcem i przykrywamy papierem do pieczenia posypanym fasolą (chodzi o to, żeby w trakcie pieczenia nie wyrosło). Pieczemy ok.20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Kiedy ciasto jest już upieczone / rumiane wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy papier z fasolą i wykładamy na wierzch farsz.

SKŁADNIKI NA FARSZ
  • 450 g białego sera (twarogu)
  • 40 g mąki
  • 4 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz do smaku
Ser ucieramy mikserem na jednolitą masę z żółtkami, solą, pieprzem i mąką. Jeśli masa serowa jest sucha dodajmy łyżkę śmietany, jeśli zbyt rzadka - odrobinę więcej mąki. Nie bójmy się soli, twaróg musi być dobrze posolony. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy serowej. Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek i całość dokładnie mieszamy. Masę wykładamy na podpieczoną tartę i wkładamy ponownie do piekarnika na ok. 20 minut. Kiedy wierzch lekko wyrośnie i jest rumiany wyjmujemy, jest już gotowe. Teraz tylko kroimy na części i zjadamy, smacznego.


Przepis pochodzi z książki "Kuchnia francuska na co dzień i od święta" Barbary Buczmy i Bożeny Bonik

4 komentarze:

  1. Taki trochę wytrawny sernik, podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam, a czy da radę zrobić ją na słodko ? i co wtedy muszę pozmieniać ? Marta

    OdpowiedzUsuń
  3. Szczerze mówiąc nigdy nie próbowałam robić jej na słodko bo to już bylibyśmy w okolicach sernika a to zupełnie inna historia. Myślę, że możesz spróbować w miejsce soli i pieprzu dodać cukier, wyrzucić szczypiorek, ser dosłodzić do smaku. Oczywiście za efekty nie ręczę, tak jak mówię, nigdy nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń