wtorek, 1 października 2013

Pieczony camembert na kolorowej sałacie - proste i wykwintne

Wczoraj był Dzień Chłopaka a ponieważ mój chłopak pamięta o Dniu Kobiet to i ja staram się go dopieścić, nie tylko w takie dni oczywiście. I cóż biedna prowincjuszka może zaoferować swojemu facetowi? Skok na spadochronie? No nie wiem czy by się ucieszył czy raczej zakłopotał a coś pysznego zawsze chętnie zje. A jak to coś robi się szybko to i ja jestem zadowolona, a jak pięknie wygląda i super smakuje to cieszymy się oboje. I tak powstał pomysł na pieczony ser camembert podany na kolorowej sałacie z dodatkiem chutney'a z gruszek i moreli oraz smażonych żurawin (prezent od mamy). Do tego lampka dobrego wina i super kolacja gotowa, polecam.



SKŁADNIKI (dla 2 osób)
  • 2 lub 4 sery camembert (ilość zależy od naszego apetytu)
  • 1 opakowanie miksu kolorowych sałat (dostępne nawet w Biedronce)
  • suszone pomidory (również dostępne w Biedronce, pyszne i niedrogie)
  • chutney z gruszek i moreli (przepis na moim blogu)
  • smażone żurawiny (jeśli nie mamy domowych można dostać w sklepie)
  • grzanki z pieczywa (u mnie ciemne)
Piekarnik nagrzewamy na 160 stopni i w naczyniu żaroodpornym układamy i pieczemy ser, trwa to ok.20 min. W tym czasie na dużym talerzu układamy sałatę, pokrojone w paski suszone pomidory i lekko skrapiamy oliwą. Na bokach wykładamy chutney i żurawinę oraz grzanki z pieczywa. Upieczony ser wykładamy na wierzch i polewamy gruszkowym chutney'em. Całość przepyszna, syta, prosta i szybka w przygotowaniu, świetnie smakuje i pięknie wygląda, czego chcieć więcej, polecam.   

pomysł na podanie częściowo pochodzi z bloga: zdrowe-smaki.blogspot.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz