czwartek, 3 października 2013

Tarta cytrynowa

Tarta cytrynowa to według mnie idealne połączenie dwóch smaków: słodkiego i kwaśnego. Kruchy spód, delikatny, lekko budyniowy wierzch, no kulinarna poezja po prostu. Uwielbiam tarty w różnych wydaniach, tych na słodko i na słono, na obiad i na kolację a ta jest jedną z moich ulubionych. Kiedyś z przyjaciółmi rozmawialiśmy, co jedliśmy w życiu najlepszego, jaki smak utkwił nam w pamięci. Większość wspominała smaki dzieciństwa ale jednemu z nas utkwiła w pamięci właśnie ta tarta. Stwierdził, że do tej pory pamięta tę cudną kwaśność z kruchą słodyczą. Mam nadzieję, że Wam również przypadnie do gustu, polecam.



SKŁADNIKI NA SPÓD
  • 1 i 1/6 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 95 g masła
  • 1 żółtko
  • 1-2 łyżki kwaśnej śmietany (ja dałam jogurt grecki)
 SKŁADNIKI NA MASĘ CYTRYNOWĄ
  • 5 jajek
  • 120 g drobnego cukru
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • otarta skórka z 2 cytryn
  • 150 ml soku z cytryny

Składniki na kruchy spód zagniatamy, zawijamy w folię i schładzamy w lodówce przez ok.30 min.
Formę na tartę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy tak, żeby przykryło również boki. Nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem i fasolą, ryżem (coś co obciąży papier) i pieczemy 15 minut w temperaturze 200 stopni. Po tym czasie usuwamy papier i dopiekamy tartę do zrumienienia, jeszcze ok.10 min.

Wszystkie składniki na masę zmiksować.
Wylać na wstępnie upieczoną tartę i piec jeszcze przez 30 min w temperaturze 180 stopni do czasu aż wierzch, szczególnie środek, się "zetnie". Jeśli zacznie nam się wcześniej przypiekać, możemy przykryć folią aluminiową. Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu chłodzimy kilka godzin w lodówce. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem, smacznego.

przepis pochodzi z bloga:mojewypieki.blox.pl

4 komentarze:

  1. Fantastyczna! Zapraszamy na ciasto sezamowe: http://domowe-wypieki.com/ciasto-sezamowe-z-gruszkami/

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem wielkim fanem tarty cytrynowej:) piękna:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie słodko-kwaśne połączenia :)

    OdpowiedzUsuń