sobota, 31 sierpnia 2013

Tarta z brzoskwiniami

Nie macie pomysłu na deser po pysznym, niedzielnym obiadku? No to już macie. Pyszna, zdrowa, bo z ciemnej mąki i z owocami, łatwa w przygotowaniu tarta. Sezon na rodzime owoce w pełni, korzystajmy póki czas. Do jej przygotowania nie potrzebujemy nawet foremki a rozchodzący się w trakcie pieczenia zapach cynamonu zwabi wszystkich łasuchów do kuchni. No to dzieła!


SKŁADNIKI
  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej razowej ( może być też pszenna razowa lub pszenna)
  • 125 g zimnego masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 5 łyżek zimnej wody
Składniki umieścić w naczyniu i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć, zawinąć folią i wstawić na ok.30 min do lodówki.
Kiedy ciasto będzie się schładzać zajmijmy się owocami.

POTRZEBUJEMY
  • 4-5 brzoskwiń
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  •  1 roztrzepane jajko do posmarowania
  • 4 łyżki dżemu brzoskwiniowego, zmiksowanego i podgrzanego
Brzoskwinie obrać ze skórki, usunąć pestki i pokroić na grube półksiężyce. W misce wymieszać cukier, cynamon i mąkę  i taką mieszanką oprószyć owoce z każdej strony.
Schłodzone ciasto rozwałkować na średnicę ok. 30cm i przenieść na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę ( ja użyłam dużej, jakie są często dołączone do piekarnika). Brzoskwinie układamy na cieście zaczynając od zewnątrz i zostawiając ok. 3 cm brzeg na zawinięcie ciasta. Kiedy dojdziemy z brzoskwiniami do środka zawijamy zostawiony brzeg, smarujemy jajkiem i posypujemy cukrem.


Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na ok.45 min, kiedy brzegi się zrumienią ciasto jest gotowe.
Po wystudzeniu owoce smarujemy podgrzanym dżemem.
Podajemy z kleksem bitej śmietany i ulubionymi lodami, smacznego.  





Przepis pochodzi ze strony www.mojewypieki.com . Jestem wielką fanką autorki i jeszcze nie raz posłużę się jej przepisami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz