piątek, 30 sierpnia 2013

Ślimaczki z farszem cebulowym

Dzisiaj piątek, piątunio, piąteczek, mój ulubiony dzień tygodnia. Koniec pracy! Czego w tym tygodniu nie zrobiłam, odkładam na potem a dzisiaj laba. Najlepszy czas na spotkanie z przyjaciółmi przy piwku czy winku, wieczór z dobrym filmem czy co tam kto lubi. Ale żeby radość była pełna musi być jakaś fajna przekąska, smaczna, prosta i pyszna ma się rozumieć. I tu najlepiej sprawdzą się drożdżowe ślimaczki. Idealna przekąska, która w moim domu stała się hitem i była chwalona przez wszystkich konsumentów więc myślę, że posmakuje i Wam. No to do dzieła... 



SKŁADNIKI (na ok. 30szt)
  • 300g mąki ( można mieszać białą z razową)
  • 15g świeżych drożdży
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1-2 łyżeczki soli czosnkowo-ziołowej
  • 1 łyżka masła + masło do smażenia cebuli
  • 1 jajko
  • 6 cebul drobno pokrojonych
  • sól, pieprz, przyprawy do smaku i wedle uznania
PRZYGOTOWANIE
 Zacznijmy od drożdży, nie bójcie się ich, nie taki diabeł straszny. W miseczce rozcieramy drożdże z cukrem, dosypujemy łyżkę mąki i trochę mocno ciepłej wody i rozcieramy na gęstą papkę. Odstawiamy pod przykryciem aż drożdże "ruszą", ok 10-15min.
Do dużej miski wsypujemy mąkę, sól, łyżkę rozpuszczonego masła, roztrzepane jajko, wyrośnięty rozczyn z małej miseczki i stopniowo dodajemy mocno ciepłą wodę zagniatając ciasto. Wody zużyjemy ok. szklankę ale wszystko zależy od konsystencji ciasta, ma być miękkie, elastyczne i łatwo "odchodzić" od ręki.
Ciasto ugniatamy przez chwilę, posypujemy po wierzchu odrobiną mąki i przykryte ściereczką odstawiamy na jakieś 1,5 godz aż wyrośnie i podwoi swoją objętość.  
W tym czasie kroimy cebulę w kosteczkę i smażymy na maśle do miękkości. Przyprawiamy solą, pieprzem i ...tu możemy dodać dowolne przyprawy, w zależności od naszych upodobać, dla lubiących pikantne - płatki chili, dla mniej wprawionych słodką paprykę a dla smakoszy łagodności wystarczy sól i pieprz.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, krótko zagniatamy i dzielimy na pół. Każdą część cienko rozwałkowujemy, smarujemy przesmażoną cebulą i zawijamy jak roladę.

Kroimy na szerze plastry i układamy na wyłożonej papierem blasze przekrojeniem do dołu. Lekko je rozkładamy jak byśmy chcieli zrobić kwiatek.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 st. na 20 min. Kiedy się zrumienią są gotowe. Smacznego!

 Przepis pochodzi z bloga www.kuchennefantazje.blogspot.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz