SKŁADNIKI
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej razowej ( może być też pszenna razowa lub pszenna)
- 125 g zimnego masła
- 3 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- 2 łyżeczki cynamonu
- 5 łyżek zimnej wody
Kiedy ciasto będzie się schładzać zajmijmy się owocami.
POTRZEBUJEMY
- 4-5 brzoskwiń
- 1/4 szklanki cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 roztrzepane jajko do posmarowania
- 4 łyżki dżemu brzoskwiniowego, zmiksowanego i podgrzanego
Schłodzone ciasto rozwałkować na średnicę ok. 30cm i przenieść na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę ( ja użyłam dużej, jakie są często dołączone do piekarnika). Brzoskwinie układamy na cieście zaczynając od zewnątrz i zostawiając ok. 3 cm brzeg na zawinięcie ciasta. Kiedy dojdziemy z brzoskwiniami do środka zawijamy zostawiony brzeg, smarujemy jajkiem i posypujemy cukrem.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na ok.45 min, kiedy brzegi się zrumienią ciasto jest gotowe.
Po wystudzeniu owoce smarujemy podgrzanym dżemem.
Podajemy z kleksem bitej śmietany i ulubionymi lodami, smacznego.
Przepis pochodzi ze strony www.mojewypieki.com . Jestem wielką fanką autorki i jeszcze nie raz posłużę się jej przepisami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz