wtorek, 27 sierpnia 2013

Sałatka z pieczonej papryki


Końcówka lata to najlepszy czas na wszelkie paprykowe szaleństwa. Warzywko jest teraz tanie i przyciąga oko różnorodnością kolorów. Sałatka doskonale nadaje się zarówno jako dodatek do dań obiadowych jak i samodzielne danie, np. na kolację. Wymaga odrobiny cierpliwości przy obieraniu papryki ze skórki ale i na to są wypróbowane sposoby, więc do dzieła.

SKŁADNIKI
  • 4 papryki czerwone
  • 2 papryki zielone
  • 2 papryki żółte
  • 2 łyżki kaparów (odsączonych z zalewy)
  • ok.2 garści czarnych oliwek
  • twaróg, pokrojony w kostkę (opcjonalnie, dla smakoszy, ja uwielbiam)
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190 st i ułożone na blasze papryki pieczemy do miękkości ok. 30 min, po nakłuciu widelcem powinny być miękkie ale jędrne. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i każdą osobno natychmiast wkładamy do foliowych woreczków, które szczelnie zakręcamy, dzięki temu, bez problemu obierzemy ją potem ze skórki. Zostawiamy w jakimś pojemniku do wystudzenia. Następnie obieramy ze skórki, będzie to można zrobić nawet palcami, bez pomocy noża, wydrążamy też gniazda nasienne. Paprykę kroimy w dłuższe paski i takie kolorowe układamy w naczyniu. Po wierzchu posypujemy odsączonymi kaparami i pokrojonymi wzdłuż na połówki, czarnymi oliwkami. Można na wierzch ułożyć kostki twarogu ale to już moja, wzbogacona wersja, bez niego sałatka też jest pyszna. Teraz tylko polewamy sosem i odstawiamy na pół godziny do lodówki, żeby się przegryzła.

SKŁADNIKI NA SOS
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 ząbki czosnku, zgniecione lub drobno pokrojone
  • sól i pieprz do smaku
Dokładnie mieszamy do połączenia składników, polewamy sałatkę i już, gotowe. Życzę smacznego!


przepis pochodzi z książki "Sałatki!" Seven Wheeler

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz