czwartek, 29 sierpnia 2013

Hiszpańska tortilla

Danie to "chodziło" za mną od dawna. W wielu programach kulinarnych widziałam jego przygotowanie i byłam przekonana, że będzie mi smakowało, w końcu to taki omlet na bazie ziemniaków i jajek, produktów popularnych w kuchni polskiej. Dzisiaj więc przyszła pora na tortillę i już wiem, że wkroczy ona na stałe do mojej kuchni. Wypróbuję ją także w wersjach z różnymi dodatkami. Dzisiaj przepis ze szpinakiem, zapraszam do wykonania, naprawdę warto. Doskonała oferta na szybki obiad czy sutą kolację.

SKŁADNIKI ( dla dwóch osób)
  • 3-4 ziemniaki, surowe, pokrojone w drobniutką kosteczkę albo baaardzo cieniutkie plasterki
  • pół cebuli pokrojonej w kosteczkę
  • 3-4 jajka
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 100g sera feta pokrojonego w kostkę
  • ząbek czosnku
  • 2-3 garście szpinaku, opłukanego i osuszonego
  • garść żółtego sera startego na grubych oczkach
  • 2-3 łyżki szczypiorku drobno pokrojonego
  • tłuszcz do smażenia (masło lub oliwa)
  • sól, pieprz do smaku
Przygotowujemy patelnię o średnicy ok.18cm do której mamy przykrywkę i talerz, którym możemy potem nakryć patelnię.

WYKONANIE
  • Ziemniaki smażymy na łyżce tłuszczu aż będą miękkie, pod koniec smażenia dodajemy cebulkę. Kiedy wszystko jest już miękkie i usmażone przekładamy do miski.
  • Na tej samej patelni, na łyżce oliwy smażymy chwilę zmiażdżony czosnek i po kilkunastu sekundach dodajemy szpinak. Smażymy krótko aż szpinak zmięknie i dodajemy do odłożonych ziemniaków.
  • W drugiej, większej misce rozbijamy i roztrzepujemy jajka, dodajemy śmietanę, ser feta i ziemniaki ze szpinakiem, solimy i pieprzymy do smaku.
  • Tę samą patelnię rozgrzewamy z łyżką masła lub oliwy i wlewamy masę jajeczno-ziemniaczaną. Przykrywamy pokrywką i smażymy ok.8-10 min aż spód będzie podpieczony, zwarty a wierz mocno ścięty. W trakcie smażenia kilkakrotnie podważamy masę szpatułką aby masa jajeczna spływała pod spód.
  • Teraz czas na małą ekwilibrystykę. Pokrywkę zamieniamy na talerz którym przykrywamy patelnię, odwracamy tortillę na talerz i ostrożnie zsuwamy ponownie na patelnię, podpieczoną stroną góry.
  • Posypujemy szczypiorkiem i żółtym serem, przykrywamy przykrywką i wyłączamy gaz. Pozostawiamy na 2 min do rozpuszczenia sera.

  • Po tym czasie zsuwamy na talerz i kroimy na porcje, gotowe.









W innych wersjach szpinak można zastąpić dowolną kiełbaską lub boczkiem, wcześniej oczywiście przesmażonymi.
Ja podałam z sałatą z sosem winegret, smacznego!

Przepis, po delikatnych moich modyfikacjach pochodzi z bloga: www.kwestiasmaku.com 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz