SKŁADNIKI ( dla dwóch osób)
- 3-4 ziemniaki, surowe, pokrojone w drobniutką kosteczkę albo baaardzo cieniutkie plasterki
- pół cebuli pokrojonej w kosteczkę
- 3-4 jajka
- 3 łyżki gęstej śmietany
- 100g sera feta pokrojonego w kostkę
- ząbek czosnku
- 2-3 garście szpinaku, opłukanego i osuszonego
- garść żółtego sera startego na grubych oczkach
- 2-3 łyżki szczypiorku drobno pokrojonego
- tłuszcz do smażenia (masło lub oliwa)
- sól, pieprz do smaku
WYKONANIE
- Ziemniaki smażymy na łyżce tłuszczu aż będą miękkie, pod koniec smażenia dodajemy cebulkę. Kiedy wszystko jest już miękkie i usmażone przekładamy do miski.
- Na tej samej patelni, na łyżce oliwy smażymy chwilę zmiażdżony czosnek i po kilkunastu sekundach dodajemy szpinak. Smażymy krótko aż szpinak zmięknie i dodajemy do odłożonych ziemniaków.
- W drugiej, większej misce rozbijamy i roztrzepujemy jajka, dodajemy śmietanę, ser feta i ziemniaki ze szpinakiem, solimy i pieprzymy do smaku.
- Tę samą patelnię rozgrzewamy z łyżką masła lub oliwy i wlewamy masę jajeczno-ziemniaczaną. Przykrywamy pokrywką i smażymy ok.8-10 min aż spód będzie podpieczony, zwarty a wierz mocno ścięty. W trakcie smażenia kilkakrotnie podważamy masę szpatułką aby masa jajeczna spływała pod spód.
- Teraz czas na małą ekwilibrystykę. Pokrywkę zamieniamy na talerz którym przykrywamy patelnię, odwracamy tortillę na talerz i ostrożnie zsuwamy ponownie na patelnię, podpieczoną stroną góry.
- Posypujemy szczypiorkiem i żółtym serem, przykrywamy przykrywką i wyłączamy gaz. Pozostawiamy na 2 min do rozpuszczenia sera.
- Po tym czasie zsuwamy na talerz i kroimy na porcje, gotowe.
W innych wersjach szpinak można zastąpić dowolną kiełbaską lub boczkiem, wcześniej oczywiście przesmażonymi.
Ja podałam z sałatą z sosem winegret, smacznego!
Przepis, po delikatnych moich modyfikacjach pochodzi z bloga: www.kwestiasmaku.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz