Przepis na ten deser dostałam od swojej siostry, która kiedyś mnie nim poczęstowała. Zachwyciłam się tym smakiem i sama byłam zdziwiona, że takie proste w przygotowaniu, takie smaczne a nigdy wcześniej nie jadłam. Przepis wszedł na stałe do mojego menu, teraz podzielę nim z Wami. Ilość składników może być różna, zależy od tego, dla ilu osób go przygotowujemy i jakie z nich łasuchy.
SKŁADNIKI
- 5-6 dużych gruszek (mogą być świeże brzoskwinie)
- odrobinę masła do wysmarowania naczynia
- garść płatków migdałowych
Gruszki myjemy, obieramy ze skórki i wydrążamy gniazda nasienne. Kroimy na połówki i układamy w naczyniu do zapiekania (30cm x 25cm), wcześniej posmarowanym masłem. Po wierzchu posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na ok.200 st na pół godziny. W połowie pieczenia posypujemy płatkami migdałów. Deser jest gotowy kiedy kruszonka i migdały ładnie się przyrumienią.
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ
- 225 g mąki
- 115 g masła
- 90 g cukru brązowego ( można zastąpić cukrem pudrem)
- szczypta soli
Wszystkie składniki rozkruszamy w palcach lub mieszamy mikserem.
Podawać najlepiej na gorąco z kleksem bitej śmietany i gałką lodów waniliowych lub śmietankowych, smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz